Vad är livet i Landet?Av olika skäl behövde jag förändra min jobbsituation.

När jag släppte alla spärrar och började spåna fritt kring vad jag helst ville göra föddes den här idén. Den är baserad på lust, magkänsla och 25 års erfarenhet av att vara journalist.

Den har med andra ord inte kommit till av att jag läst rapporter, gjort kundundersökningar eller gått på diverse framtidsseminarier. För det är inte sån jag är.

Jag gör saker som jag gillar och tycker är meningsfulla, och sedan analyserar jag dem och funderar kring hur de kan bli bättre.

Det är så jag insett att jag vet för lite om hur folk egentligen har det. Vad de vill, tänker, drömmer om, prioriterar, gråter över och ligger sömnlösa över. Jag tänker att det inte är förrän man vet sånt som man vet hur ett samhälle behöver se ut.

Som samhällsjournalist vill jag hitta var människors liv och vardag korsar samhällets insatser. När behöver de samhället och vad tycker de om det de möter? Hur hade de velat ha det och varför?

Jag kallar det för vardagsnära samhällsjournalistik med fokus på förståelse. En person i taget är huvudperson och sedan följer jag upp med den mest överhängande frågan om samhället som jag får med mig av den intervjun. Rubriken Livet i Landet är en lek med ord.

Vi lever visserligen alla i landet Sverige, men begreppet “ute i landet” var också vanligt förekommande i radiohuset i Stockholm när det gällde att belysa det som händer utanför Stockholm. Något jag kanske inte alltid tyckte att vi lyckades så bra med.

Mina berättelser handlar oftast om hallänningar, eftersom det är här jag bor. Men de kunde lika gärna bo någon annanstans i landet. För Sverige är ju fullt av människor vars liv tickar på dag efter dag, långt bortom löpsedlar och strålkastarljus. För varje enskild människas berättelse, alldeles oavsett vem man är, säger något om Sverige idag. 

Intresset för och behovet av den här typen av berättelser är stort, det märker jag. Och det pratas mycket om att det behövs en förändring inom journalistiken. Att polarisering och konflikter, hårdvinklingar och snuttifiering är ett problem. Men förändringen känns fortfarande långt bort och tidskrävande att få till stånd.

Så kanske kan en ensam galenpanna utan såväl finansiering som marknadsundersökning vara den som visar vägen.  

Bara för att hon så väldigt gärna vill.

Linda Thulin

Vill du stötta?

Att sjösätta detta hjärteprojekt är en ekonomisk chansning. Därför blir jag glad om du som läser och gillar vill  bidra. Swish 1233071503